Skip to main content

Därför har du inte råd att strunta i ditt Employer Brand

By annasjoberg on 14/01/2019

Om du resonerar att det där med Employer Branding inte är så viktigt och att du kanske kikar på det lite senare (om alls), så har du tyvärr missat att alla arbetsgivare faktiskt redan har ett Employer Brand. Skapar man det inte medvetet så skapar det sig självt. Även passivitet ger en bild av hur man är som arbetsgivare, och det är förmodligen inte den bild som du vill att kandidaterna ser när de funderar på att söka till dig.

Digitala kanaler och sociala medier har gjort organisationer mer transparenta. Användare, kunder, anställda m.fl. är inte blyga med att ge sina omdömen och vill man ha uppriktig och trovärdig information om någonting så finns den där bara något klick eller svep bort. Den nya generationen talanger ser en anställning mer som en relation än som bara ett jobb och bedömer sina potentiella arbetsgivare utifrån hur de matchar ens personliga värderingar och livsstil. Klickar det inte i det mötet söker man sig vidare till någon annan. Vill du inte förlora de bästa talangerna till konkurrenterna behöver du tydligt berätta varför de ska börja jobba hos just dig. Ditt employer brand är hur du uppfattas som arbetsgivare och den bilden skapas vare sig du gör det eller inte.

Vinsterna med Employer Branding

Här är alla fördelarna med att satsa på ditt Employer Brand och varför du inte har råd att strunta i det.

  • Vi börjar med det uppenbara. Dagens kandidater är kräsna och noggranna när de söker jobb. Tre fjärdedelar av dem granskar företaget som arbetsgivare innan de ens funderar på att söka jobb där. Har du inte investerat i ett starkt Employer Brand kommer du att missa viktiga talanger som kan vara avgörande för din verksamhets framgång beroende på att de antingen inte hittar vad de vill veta eller inte gillar vad de finner.
  • Du hittar bättre medarbetare fortare. Arbetsgivare med ett starkt Employer Brand når ut till en större del av arbetsmarknaden när de rekryterar jämfört med de företag som inte satsat på det. När man är tydlig med vem man är och vem man behöver når man de mest lämpade för jobbet. Det här leder dels till en snabbare och smidigare rekryteringsprocess men också till en god kompetensinvestering som lönar sig länge och väl.
  • Du får någon som lyfter produktiviteten. När en position och en talang matchas perfekt kommer den nyanställde att trivas bra på jobbet, se det som en långvarig relation och bli engagerad i sitt arbete. Enligt undersökningar så överträffar företagen med engagerade medarbetare konkurrenterna med upp till 202 %.
  • Medarbetare som känner att de passar in, värderas och växer är inte bara engagerade i sitt arbete, någon som trivs på jobbet berättar gärna om det. Hälften av alla anställda säger att de lägger upp meddelanden och media från sitt jobb på sociala medier och en stor del av de arbetssökande säger att de undersöker arbetsgivare utifrån vad de anställda säger. Engagerade anställda är alltså ditt bästa verktyg för att locka talanger.
  • Du undviker dyra felrekryteringar. Har du ett tydligt Employer Brand når du lättare ut till helt rätt person för tjänsten.
  • Du stärker ditt varumärke. Alla delar av en organisation granskas och bedöms i dag, inklusive värderingarna och attityderna mot personalen. Kommer du ihåg vad som hände med Amazon? Deras annars så starka varumärke fick rejäla skönhetsfläckar när deras anställda protesterade mot de dåliga arbetsförhållandena. Se hellre till att det omvända händer.

Som du märker finns det många orsaker till att bygga ett starkt Employer Brand. När ska du skapa ditt?