Skip to main content

De 8 viktigaste verktygen inom Employer Branding

By annasjoberg on 29/01/2019

Ditt Employer Brand, det vill säga ditt rykte som arbetsgivare, är förmodligen den viktigaste ingrediensen i din strategi för att locka till dig och behålla talanger. Ditt arbetsgivarvarumärke hjälper inte bara till att locka den främsta kompetensen, vilket gör att du ligger steget före dina konkurrenter, det är också viktigt för att dina anställda ska trivas och känna sig motiverade.

Det finns några verktyg som gör jobbet med att bygga och stärka sitt employer brand lättare och mer effektivt. Vi har sammanställt en lista med de viktigaste punkterna som du borde använda dig av för att förstå bilden av dig som arbetsgivare, nå ut och attrahera de rätta personerna för ditt företag.

1. Kontinuerliga medarbetarundersökningar. Det första och viktigaste steget mot ett attraktivt och genuint employer brand är att ta reda på vad som egentligen sägs om dig som arbetsgivare. Genom olika medarbetarundersökningsverktyg får du reda på vad dina anställda tycker om ledarskapet, arbetsmiljön, kulturen, förmånerna m.m. Använd alla former av medarbetarundersökningar du kan; formella, informella, öppna, anonyma, snabba, djupa, via teamverktyg etc. Ta alltid pulsen på dem som jobbar åt dig och de kommer att berätta vad du är bra på och vad som behöver bli bättre.

2. Uppföljning av nyanställda. Lever arbetsplatsen upp till förväntningarna de hade när de började? Stämmer bilden de fick av dig via ditt employer brand mot verkligheten eller var förpackningen bättre än innehållet?

3. Exit-intervjuer. Ingen är så ärlig i sin feedback om vad som kunde bli bättre än någon som just har sagt upp sig.

4. Externa recensionssajter. GlassDoor, Jobinside m.fl. är platser där de anställda kan berätta om och betygsätta sin arbetsgivare. Något som ger insikter om sånt som kanske inte kommer fram under medarbetareundersökningar och samtal. Lyssna av vad som sägs. Och ännu viktigare, skaffa ett själv ett konto så att du kan bemöta det som sägs och följa upp.

5. Analysverktyg för sociala medier. Det pratas också om dig på Facebook, Twitter, LinkedIn och många andra platser på nätet. Lyssna av de sociala medierna för att checka av ditt rykte som arbetsgivare. Praktiska verktyg för den typen av analys är bland annat Hootsuite, Agorapulse, Social Mention m.fl. De hjälper dig även att publicera och svara på kommentarer.

6. Karriärsida. De som är intresserade av att börja jobba hos dig kommer att vilja besöka din karriärsida, det vill säga den dedikerade delen av din webbplats där jobbsökarna kan ta reda på mer om arbetsplatsen och söka till de lediga tjänsterna. Har du ingen karriärsida – skaffa en genast (för en majoritet av jobbsökarna är det här den absolut viktigaste källan till information). Har du redan en – se till att den är mobilanpassad (kan dagens talanger inte söka via mobilen swipar de vidare), befriad från innehållslösa floskler och ger besökarna en genuin inblick i hur det är att jobba hos dig.

7. Program för medarbetarreferenser. Kanaler där dina medarbetare kan rekommendera vänner, släktingar, gamla kollegor m.fl. som har rätt kompetens och personlighet att jobba hos dig. Det ger dig en effektiv rekryteringsprocess, utvalda kandidater och ditt employer brand sprids och stärks.

8. Sociala medier. Var på samma ställe som de som du vill ska jobba åt dig. Ha en aktiv närvaro på Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn och andra sociala medier. Posta inlägg regelbundet som visar hur det är att jobba hos dig, var gärna multimedial för bilder och video säger mer än tusen ord, och låt dina anställda dela sin arbetsdag (det gör de ändå via sina personliga konton). När det sedan är dags att gå ut med platsannonser kan du använda möjligheterna med riktad annonsering för att nå de bäst lämpade personerna med skräddarsydda budskap.