Skip to main content

Odla din trovärdighet

By annasjoberg on 19/07/2019

– skapa ett autentiskt employer brand

En gång i tiden gick det att locka den främsta kompetensen med hög lön, en skön skrivbordsstol och någon fringis som ett årskort på hockeyn. Men det var på den tiden telefoner bara gick att ringa med. I dag har tekniken förändrat väldigt mycket hos oss, inte minst när det gäller beteende och värderingar. På dagens arbetsmarknad är kandidaterna inte längre lika materiella eller lojala. De är rörliga, bryr sig mer om livsstil och värderingar än om pengar, identifierar sig med varumärken, och använder digitaliseringens möjligheter för att noggrant utvärdera alla sina val, oavsett om det rör sig om att köpa nya hörlurar eller att söka ett nytt jobb. De nya attityderna hos arbetskraften har självklart lett till att arbetsgivarna behövt anpassa sig. På samma sätt som ditt varumärke lockar kunderna att köpa från dig behöver du nu ett arbetsgivarvarumärke som lockar talangerna att arbeta för dig.

Locka rätt kompetens med employer branding
Att dagens talanger beter sig som konsumenter även på arbetsmarknaden innebär att de är medvetna, undviker direkt marknadsföring och övertalningsförsök och själva samlar in den information de behöver för att göra sina val. Ska du fånga deras uppmärksamhet behövs ett starkt employer brand. Det vill säga hur du framstår som arbetsgivare, vad som gör din arbetsplats unik och bästa stället att jobba på. Bra formulerat kommer ditt employer brand inte bara att attrahera kompetens, utan även locka rätt kompetens som passar perfekt in i verksamheten, trivs, och stannar. Men det handlar om mer än att bara ge ett positivt intryck, det måste vara ett genuint intryck också.

Utvecklingen har gjort världen mer transparent. Det går inte längre att påstå saker och komma undan med det. Ingen påkostad reklamkampanj i världen som påstår att just de här hörlurarna är de bästa är värd något om användaromdömena online inte håller med. På samma sätt kommer du som arbetsgivare att noga granskas och utvärderas, precis som vilken produkt som helst. Är ditt employer brand mer fasad än fakta kommer bristen på trovärdighet att slå tillbaka. Enda sättet att lyckas är att vara genuin.

Äkthet kommer ur människor
Vad alla som sysslar med marknadsföring i dag är välmedvetna om är att snygga förpackningar inte betyder något om de inte backas upp av innehållet. Och innehållet i varje organisation är människorna i den. Ska ditt employer brand framstå som trovärdigt måste det bäras fram av dem som jobbar hos dig. Att låta storytelling, där riktiga historier berättas av riktiga människor, bygga ditt varumärke som arbetsgivare är så mycket mer värt än vad någon imagekonsult kan trolla fram.

Ett autentiskt employer brand bygger på ett autentiskt engagemang för medarbetarna. Alla anställda har åsikter och lyssnar du inte på dem så kommer de åsikterna att delas offentligt på sociala medier och som recensioner på omdömessajter. Var därför närvarande och deltagande. Lyssna på alla och kommunicera det stora och det lilla. Skapa öppenhet och lyssna på idéer och på klagomål och använd allt på ett konstruktivt sätt. Skapa olika kanaler för feedback (personliga, anonyma, digitala, öppna etc.) och låt de anställda välja det som passar dem bäst. Ge dem även möjlighet att dela sitt jobb och sina tankar via företagets officiella kanaler. Genom att sätta medarbetarupplevelsen främst skapas ett employer brand utifrån äkta värden och uppriktiga åsikter. Det ger det trovärdiga innehåll du som arbetsgivare behöver för att attrahera rätt talang. Att du dessutom får mer engagerade medarbetare ingår som en bonus.