Facebook

Studenterna drömmer om de svenska storföretagen

Studenterna drömmer om de svenska storföretagen

Studenterna drömmer om de svenska storföretagenSökmotorjätten Google är de svenska studenternas drömarbetsgivare. Men bakom Google regerar de svenska storföretagen. Det visar Universums studentundersökning FöretagsBarometern, där över 15 000 universitets- och högskolestudenter röstat fram sina framtida drömarbetsgivare.

Balans i livet, att utmanas intellektuellt och att jobba för en god sak är viktiga faktorer i den framtida karriären för de svenska studenterna. Att Google toppar toppar listorna när Sveriges universitets- och högskolestudenter rankar sina framtida arbetsgivare är därför ingen slump.

– Google är starkt förknippade med innovation och kända för att låta medarbetarna använda 20 % av sin tid för att utveckla egna projekt. Det tilltalar dagens studenter, som ser den personliga utvecklingen som livsviktig. Dessutom tilltalar deras motto ”Don’t be evil” de unga talangernas vilja att göra gott, säger Claes Peyron, Sverigechef på Unversum.

Förutom Google är det de svenska företagen som dominerar rankingarna. IKEA, H&M, ABB, Spotify och Skanska kniper topplaceringar i jakten på talangerna.

– Svenska företag upplevs som trygga och stabila, och erbjuder ofta en entreprenöriell arbetsmiljö där medarbetarna respekteras och själva kan vara med och påverka, kommenterar Claes Peyron.

Bland ekonomistudenterna kniper IKEA och H&M plats två och tre på rankingen. För första gången på länge placerar sig samtliga fyra storbanker bland de tio mest populära arbetsgivarna, vilket tyder på att den svacka som bankerna gått igenom de senaste åren är över.
Skillnaderna mellan män och kvinnor i valet av arbetsgivare är dock stora. Bland ekonomistudenterna favoriserar männen i högre grad managementkonsulter och investmentbanker, medan kvinnorna tenderar att attraheras av företag inom detaljhandel och konfektion, snabbrörliga konsumentvaror och offentlig sektor.

– För arbetsgivarna är det en utmaning att lyckas attrahera studenter av båda könen. Alla undersökningar visar att jämställda grupper presterar bättre än homogena. Det är också viktigt att kunna rekrytera ur hela talangpoolen eftersom det råder kompetensbrist inom många branscher, och inte begränsas av att hälften av talangerna inte ser en som en potentiell arbetsgivare, säger Claes Peyron.
Bland civilingenjörsstudenterna återfinns ABB och IKEA på plats två och tre, medan teknikkonsulten Sweco klättrar till en fjärdeplats. Även teknikkonsulten ÅF placerar sig på topp tio. Också hos civilingenjörs-studenterna ser man tydliga skillnader mellan de manliga och de kvinnliga studenterna. Kvinnorna lockas i högre grad av teknikkonsulterna och byggföretagen, medan män väljer företag inom managementkonsultbranschen och industrin.

– De senaste åren har vi sett att konsultföretagen blir allt mer populära bland de unga talangerna. De erbjuder sina medarbetare variation, feedback och ständig utveckling, vilket är viktigt för studenterna. Däremot har energibranschen tappat rejält i popularitet bland de blivande ingenjörerna, säger Claes Peyron.

Bland data/it-studenterna skuggas Google av Microsoft och Spotify. Den svenska musikinnovatören Spotify har blivit en av landets mest attraktiva arbetsgivare och ligger på topp tio även bland ekonomi- och civilingenjörsstudenterna. Rankingen visar att de kvinnliga data/IT-studenterna i hög grad attraheras av mediebranschen, medan en karriär hos någon av de stora spelutvecklarna, som lockar de manliga studenterna, inte alls tilltalar kvinnorna.

Topp 10 FöretagsBarometern 2014

Topp 10 FöretagsBarometern 2014

Den kompletta rankingen finns på https://universumglobal.com/ideal-employer-rankings/student-surveys/sweden/foretagsbarometern-2014/