Universum är ledande inom arbetsgivares varumärkesutveckling baserat på outtömliga mängder marknadsundersökningar. Med över 25 års erfarenhet och kontor över hela världen har vi möjlighet att hjälpa multinationella bolag med att hitta och attrahera talanger. Vi hjälper er få en bättre arbetsstyrka, helt enkelt.

Posted by on May 20, 2014 in Employer Branding | No Comments

När 33 000 studenter från de nordiska länderna får tycka till om sin framtida karriär drömmer de om balans mellan arbete och privatliv, att utmanas intellektuellt och att känna sig trygga och säkra i sitt arbete. ”Studenterna söker efter arbetsgivare som kan erbjuda trygghet samtidigt som de erbjuder sina medarbetare goda utvecklingsmöjligheter och ger dem chansen att pröva på nya saker”, säger Claes Peyron, Sverigechef på Universum. Ser man på vilka arbetsgivare som studenterna drömmer om placerar sig revisionsbolaget EY högst på ekonomistudenternas lista, ingenjörsstudenterna vill helst jobba för teknikkonsulten Ramböll, medan IT-studenterna drömmer om att rekryteras av Google.

EY ligger i topp när de nordiska ekonomistudenterna rankar sina ideala arbetsgivare, men de följs tätt av konkurrenterna PwC på plats två, KPMG på plats fem och Deloitte på plats åtta. Revisionsbranschen är därmed den populäraste branschen bland de blivande ekonomerna, men också arbetsgivare inom FMCG (snabbrörliga konsumentvaror) blir allt mer populära. Undantaget är tobaksföretagen, som tappar i attraktivitet bland de unga talangerna.

Bland ingenjörsstudenterna placerar sig många av de stora byggföretagen och teknikkonsulterna bland de tio mest attraktiva arbetsgivarna. De traditionella industriföretagen placerar sig fortfarande högt på rankingen, men sektorn i helhet tappar i popularitet. Det ställer stora krav på dessa arbetsgivares förmåga att locka till sig talanger, eftersom många av dem redan i dag brottas med den allt mer påtagliga ingenjörsbristen.

Bland IT-studenterna toppar Google, Microsoft och IBM rankingen, men även IT-konsulterna placerar sig högt när dessa studenter listar sina ideala arbetsgivare.

Att uppnå balans mellan arbete och privatliv är fortfarande det viktigaste karriärmålet för de nordiska studenterna, även om det minskat i betydelse de senaste åren. Att utmanas intellektuellt eller genom en konkurrenspräglad miljö är något som är viktigt för ekonomistudenterna, medan ingenjörsstudenterna vill kunna känna sig trygga och säkra i sitt arbete.

Den tydligaste trenden de senaste åren är att studenterna ser det som allt viktigare att vara hängivna en god sak eller känna att de tjänar ett högre syfte också i arbetslivet. ”Det är en direkt följd av att dagens studenter i allt större grad är på jakt efter mening i allt de gör, och vill känna att de kan stå för det de gör på jobbet och de värderingar deras arbetsgivare representerar” säger Claes Peyron. ”Det ställer krav på arbetsgivarna att tydliggöra sina värderingar och vilket samhälle de vill vara med och skapa.”

Klicka här för att se den fullständiga rankingen.