Universum är ledande inom arbetsgivares varumärkesutveckling baserat på outtömliga mängder marknadsundersökningar. Med över 25 års erfarenhet och kontor över hela världen har vi möjlighet att hjälpa multinationella bolag med att hitta och attrahera talanger. Vi hjälper er få en bättre arbetsstyrka, helt enkelt.

Här är universiteten och högskolorna med nöjdast studenter

Handelshögskolan i Stockholm har de nöjdaste studenterna och det största fokuset på deras studenters anställningsbarhet enligt Universums undersökning FöretagsBarometern 2017 – som inte bara rankar attraktiva arbetsgivare utan även universitet med mest nöjda studenter.

I undersökningen FöretagsBarometern 2017 svarade närmare 22 000 studenter i Sverige på frågor om sina karriärmål och preferenser när det kommer till framtida drömarbetsgivare, men de betygsatte även sitt universitet eller högskola. Universum presenterar nu vilka universitet och högskolor som har de nöjdaste studenterna i Sverige samt vilka som fått bäst betyg på sitt anställningsbarhetsfokus. Handelshögskolan i Stockholm och Chalmers Tekniska Högskola toppar båda listorna.

“Resultatet visar att det finns en tydlig koppling mellan studenternas nöjdhet och högskolan eller universitetets fokus på anställningsbarhet. Handelshögskolan i Stockholm har en lång historia av ett nära och framgångsrikt samarbete med näringslivet och gör bevisligen ett väldigt bra jobb med att förbereda studenterna inför arbetslivet” säger Claes Peyron, Country Manager Sweden på Universum.

Deltagarna i undersökningen har betygsatt hur nöjda de är med sitt universitet på en skala från 1-10 där Handelshögskolan i Stockholm fått ett medelbetyg på 8,6 jämfört med det nationella medelbetyget från samtliga respondenter på 7,5. De har även listat vilka attribut de associerar med sitt universitet. Hela 93 % av studenterna på Handelshögskolan i Stockholm anser att deras utbildning ger dem en bra referens för framtida karriär jämfört med 60 % av studenterna från samtliga universitet och högskolor i Sverige.

“Vi är väldigt stolta över dessa topplaceringar” säger Handelshögskolans rektor Lars Strannegård. “Det är ett kvitto på att våra utbildningar håller fortsatt hög nivå och att vårt nära samarbete med svenskt och internationellt näringsliv ger våra studenter bästa möjliga förutsättningar för ett framgångsrikt arbetsliv.”

Nedan är topp 10-listan över universitet/högskolor med mest nöjda studenter och bäst fokus på sina studenters anställningsbarhet.

Mest nöjda studenter
1 Handelshögskolan i Stockholm
2 Chalmers Tekniska Högskola
3 Lunds Universitet
4 Linköpings Universitet
5 Kungliga Tekniska Högskolan
6 Sveriges Lantbruksuniversitet
7 Uppsala Universitet
8 Karolinska Institutet
9 Handelshögskolan i Göteborg
10 Umeå Universitet

Bäst anställningsbarhetsfokus
1 Handelshögskolan i Stockholm
2 Chalmers Tekniska Högskola
3 Kungliga Tekniska Högskolan
4 Lunds Universitet
5 Linköpings Universitet
6 Handelshögskolan i Göteborg
7 Karolinska Institutet
8 Uppsala Universitet
9 Luleå Tekniska Universitet
10 Jönköpings Universitet